Ο ίκτερος στα νεογνά αδρά διαχωρίζεται στον φυσιολογικό και τον παθολογικό. Ενώ για τους ενήλικες ο ίκτερος είναι πάντα μια παθολογική κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, για τα νεογνά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Τα νεογνά λοιπόν γεννιούνται με πολύ υψηλό αιματοκρίτη, που σημαίνει ότι έχουν πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια (κύτταρα του αίματος). Αυτά τα αιμοσφαίρια όμως έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής, με αποτέλεσμα να συμβαίνει μαζικός κυτταρικός θάνατος τους πρώτους μήνες ζωής. Από τον θάνατο αυτόν παράγεται μια ουσία (χολερυθρίνη) η οποία <<βάφει>> το δέρμα κίτρινο και η οποία αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων και των κοπράνων (άρα με την καλή αποβολή ούρων και κοπράνων, δηλαδή με την επαρκή σίτιση του νεογνού, πετυχαίνουμε γρήγορη αποβολή της χολερυθρίνης και αποφυγή επιπλοκών). Στα νεογνά όλη αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογική και συμβαίνει πάντα, είτε είναι ορατή η <<κιτρινίλα>> είτε όχι. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που ορίζουν πότε ένα νεογνό χρειάζεται βοήθεια, για την αποτροπή σοβαρών επιπλοκών.
Τέτοιοι είναι το χαμηλό βάρος γέννησης, η προωρότητα, η εμφάνιση ικτέρου στο 1ο 24ωρο ζωής κ.ά. Όταν λοιπόν ο ίκτερος εμφανίζεται μετά το 1ο 24ωρο και είναι μέσα στις φυσιολογικές για την ηλικία του νεογνού τιμές, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, απλά παρακολουθούμε (φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος). Αν ξεφύγει πάνω από τις τιμές αυτές, το μωρό τοποθετείται στις ειδικές λάμπες για την αντιμετώπισή του.
Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να διακοπεί ο θηλασμός για να χορηγηθούν περισσότερα υγρά, δεν επιτρέπεται να χορηγηθούν ροφήματα τύπου χαμομηλιού ή τσαγιού για τον σκοπό αυτό, ούτε να προστεθεί υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος (φόρμουλα) στον θηλασμό ώστε να αυξηθούν τα αποβαλλόμενα ούρα/κόπρανα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια επίσημη οδηγία από κανέναν έγκριτο εγχώριο ή και διεθνή οργανισμό για την αντιμετώπιση του ικτέρου. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι όταν μια μητέρα επιθυμεί να θηλάσει αποκλειστικά το παιδί της, είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων να την στηρίξουν σε αυτό, ακόμα κι αν πρόκειται για καταστάσεις που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν –λανθασμένα- διαφορετικά.
Για περισσότερες πληροφορίες σε θέματα που προκύπτουν κατά τη διαμονή στο Μαιευτήριο ή στο Νοσοκομείο και αφορούν στο θηλασμό και σε μη αποδεδειγμένους χειρισμούς, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.