Skip to content Skip to footer

Είναι φυσιολογικό το μωρό σας να ζητάει να είναι συνέχεια στο στήθος. Το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πιο γρήγορα από το στομάχι του μωρού, άρα αυτό να πεινάει νωρίτερα. Επίσης, με το θηλασμό, το μωρό είναι αυτό που ορίζει την ποσότητα που θα πιει (μιας και η μαμά  δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την ποσότητα που έχει καταναλωθεί), πράγμα που σημαίνει ότι πίνει όσο χωράει το μικρό του στομάχι κι όχι όσο προσπαθούμε να του δώσουμε εμείς με πίεση μερικές φορές από μπουκάλι. Αυτό συνεπάγεται την κατανάλωση μικρής ποσότητας με μεγαλύτερη συχνότητα. Ας μην ξεχνάμε δε ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή αλλά και δέσιμο, ασφάλεια, ηρεμία και παρηγοριά. Αν όμως το μωρό είναι ανήσυχο συνέχεια, δεν είναι ικανοποιημένο μετά το θηλασμό, δεν συμπληρώνει τις πάνες που πρέπει να αποβάλει, ή δεν αποκτά ικανοποιητικό βάρος, ίσως χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό!

Η σίτιση του μωρού πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες του. Αν το μωρό σας είναι υγιές τελειόμηνο, χρειάζεται να παρακολουθείτε και να ανταποκρίνεστε στα πρώτα σημάδια πείνας του. Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι κατ’ επίκληση, που σημαίνει όποτε ζητήσει το μωρό, χωρίς ρολόι. Επίσης δεν υπάρχει κανόνας στη διάρκεια των θηλασμών: όποτε το μωρό αφήσει το στήθος και είναι ικανοποιημένο. Το πρώτο διάστημα και μέχρι να εγκατασταθεί ο θηλασμός, χρειάζεται το μωρό να μπαίνει στο στήθος τουλάχιστον 8 φορές στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει, αν διαιρέσουμε το 24ωρο δια οκτώ, ότι τα διαστήματα θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι 3ωρα. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να υπάρχουν πολλά 2ωρα διαστήματα και φυσικά και κάποια 4ωρα, αλλά στο σύνολο δεν πρέπει να είναι κάτω από 8 γεύματα την ημέρα ( άρα αν δεν συμπληρώνονται αυτά τα γεύματα, ίσως χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό για να κάνει περισσότερα ). Εννοείται πως αν είναι περισσότερα από 8 την ημέρα και το μωρό λαμβάνει βάρος ικανοποιητικά και αποβάλλει ούρα και κόπρανα επίσης ικανοποιητικά, δε χρειάζεται να γίνει καμία παρέμβαση.

Ο καφές, όπως και άλλα αφεψήματα, επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για κάθε ουσία που λαμβάνει η μητέρα, υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες αναφορές, όσον αφορά στην ποσότητα που είναι αποδεκτή και στο αν είναι συμβατή με το θηλασμό η ουσία αυτή ή όχι. Για τον καφέ λοιπόν, η συνιστώμενη ημερήσια δόση καφεΐνης είναι από 300 έως 500 mg. Αυτό μεταφράζεται σε 3 με 5 καφέδες την ημέρα! Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι κι αυτό ισχύει και για τα μωρά. Δηλαδή, κάποια μπορεί να ανέχονται γενικώς καλύτερα πολλές και διαφορετικές τροφές-ουσίες από τη διατροφή της μητέρας τους κι άλλα να μην ανέχονται ούτε τα κατώτερα όρια από αυτές. Άρα δοκιμάζουμε και κρίνουμε, δεν αποκλείουμε χωρίς αποδείξεις, εφόσον πρόκειται για ασφαλείς ουσίες πάντα και μετά από σχετική συμβουλή από τον ειδικό.

Η τακτική της άντλησης και απόρριψης του αντλημένου γάλακτος μετά από διάφορες παρεμβάσεις-επεμβάσεις έχει πλέον εγκαταληφθεί. Με τη σωστή καθοδήγηση από ειδικό, γνωρίζοντας ποια φάρμακα θα χρειαστεί να λάβετε, συνήθως μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε κανονικά και απερίσπαστα. Υπάρχουν πολλές βάσεις δεδομένων όπου αναφέρονται όλες οι φαρμακευτικές ουσίες καθώς και η συμβατότητά τους με το θηλασμό, που ένας σύμβουλος θηλασμού χρησιμοποιεί για να καθοδηγήσει τις μητέρες και τους θεράποντες ιατρούς τους. Στη σπάνια περίπτωση μη συμβατότητας, προτείνονται ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

Ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι επίπονος. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, κάτι γίνεται λανθασμένα. Δε χρειάζεται να υπομένετε κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί από σύμβουλο θηλασμού και να λυθεί. Έρευνες δείχνουν ότι ο πόνος είναι από τις πιο συχνές αιτίες διακοπής του θηλασμού. Υπάρχει λύση!

Τα πάντα για τον θηλασμό

Διέυθυνση

Κοζάνη —
Ελ. Βενιζέλου 33
Κοζάνη, ΤΚ 50100

Email-Τηλέφωνο

info@lactationland.gr

2461038283

Κινητό 6944915169

Newsletter

Lactationland.gr © 2023. Δημιουργία και Φιλοξενία  webterior.gr