Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αρχή

Η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κάθε οικογένεια, χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και συνεργασία όλων των προσώπων που εμπλέκονται. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν η πληροφόρηση γίνεται από έγκυρη πηγή και πριν τον τοκετό, το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό.

Οι πληροφορίες που παρέχονται τόσο προγεννητικά όσο και μετά τον τοκετό έχουν σαν στόχο την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την κατάκτηση του επιθυμητού, δηλαδή του αποκλειστικού θηλασμού.

Η αρχή λοιπόν ξεκινάει πριν τη γέννηση με σεμινάρια και κατάλληλη προετοιμασία. Στην περίπτωση όμως που δεν έχει γίνει αυτό, πάντα υπάρχει ο χρόνος να γίνουν οι σωστές κινήσεις. Έτσι, αμέσως μετά τη γέννηση, η προσπάθεια είναι να εφαρμοστεί η επαφή δέρμα με δέρμα, όπου αυτό είναι εφικτό και δεν το απαγορεύει η κατάσταση του νεογνού ή της μητέρας. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται εκεί, εφόσον είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική και προτίθενται να το κάνουν.

Σε αυτή τη φάση το νεογνό αισθάνεται την ασφάλεια που αισθανόταν όσο ήταν μέσα στη μήτρα και έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθηθεί στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας του. Επίσης, τότε θα προσπαθήσει για πρώτη φορά να προσεγγίσει το στήθος της μητέρας του και να κάνει τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις. Η μετακίνησή του προς το στήθος βασίζεται στα αρχέγονα αντανακλαστικά του, τα οποία ουσιαστικά το βοηθούν να επιβιώσει.

Η εφαρμογή του <<zero separation>> λοιπόν έχει ως σκοπό την εκμηδένιση του αποχωρισμού της δυάδας, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος για το αντίθετο. Έτσι, προτείνεται η πρώτη εξέταση του νεογνού να γίνεται πάνω στη μητέρα και το ζύγισμα, οι μετρήσεις και οι λοιποί χειρισμοί να μετατίθενται για αργότερα.

Η πρώτη ώρα μετά τη γέννηση χαρακτηρίζεται ως <<χρυσή ώρα>>  επειδή από αυτήν κρίνεται η επιτυχής έναρξη αλλά και η περαιτέρω εγκατάσταση του θηλασμού. Η προσπάθεια λοιπόν όλων των παρευρισκομένων θα πρέπει να αποσκοπεί σε αυτήν την επίτευξη, κυρίως αν αυτό έχει εκφραστεί ως επιθυμία της οικογένειας. Όπως και να έχει όμως, ακόμα και αν οι γονείς δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι, οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν πλέον να γνωρίζουν τα τελευταία δεδομένα και τις συνέπειες που έχουν περιγραφεί από τον αποχωρισμό του βρέφους και της μητέρας.

Όλα τα νεογέννητα αξίζουν να λαμβάνουν ίση και την καλύτερη δυνατή μεταχείριση από όλες τις απόψεις.

Άφησε σχόλιο

Τα πάντα για τον θηλασμό

Διέυθυνση

Κοζάνη —
Ελ. Βενιζέλου 33
Κοζάνη, ΤΚ 50100

Email-Τηλέφωνο

info@lactationland.gr

2461038283

Κινητό 6944915169

Newsletter

Lactationland.gr © 2024. Δημιουργία και Φιλοξενία  webterior.gr